понедељак, 05. октобар 2009.

Kosovska Mitrovica - Univerzitet u Prištini - znanje je najbolja promocija

NA Univerzitetu u Prištini, s privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, u ovom trenutku imamo više od 11.000 studenata raspoređenih na deset fakulteta, od kojih se sedam nalazi u Kosovskoj Mitrovici, dva su u Leposaviću, a Poljoprivredni fakultet je u Zubinom Potoku i Lešku. Imamo i dva isturena odeljenja u Gračanici i Ranilugu. Osim srpskih, naš univerzitet pohađaju i studenti drugih nacionalnosti i manjina, Crnogorci, Albanci, Goranci, Romi, Turci, muslimani, Bošnjaci...

Ovim rečima prof. dr Zdravko Vitošević, rektor Prištinskog univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, opisuje ovu visokoškolsku ustanovu na čijem se čelu nalazi već tri godine, a dobio je i novi trogodišnji mandat, jer je jednoglasnom odlukom Senata i Saveta Univerziteta ponovo izabran za rektora.
Pojašnjavajući da je Univerzitet član Komiteta univerziteta Srbije, odnosno član Evropske asocijacije, Vitošević naglašava da se, uprkos otežanim uslovima rada poslednjih deset godina, od kada je izmešteno sedište ustanove, Univerzitet neprestano razvija i osavremenjuje.

- Nadležna komisija akreditovala je fakultete sa 46 studijskih
programa koji rade na ovom univerzitetu pružajući usluge akademskog obrazovanja na sva tri nivoa: osnovnim, diplomskim i doktorskim akademskim studijama. Uz podršku lokalnih organa samouprave i velikih privrednih sistema, kao što su “Trepča” i Elektroprivreda Srbije, uspeli smo da obezbedimo dovoljno prostora i opreme za sve studijske programe, tako da smo u ovim uslovima rada ove godine mogli da primimo 1.476 studenata - kaže Vitošević, i naglašava da, uprkos izmeštanju sedišta, ova ustanova u radnom odnosu ima 756 nastavnika i saradnika, što, uz 325 administrativnih radnika, predstavlja jednu funkcionalnu celinu.

- Osim obrazovanja, na Univerzitetu, uz podršku Ministarstva nauke Srbije, funkcioniše i 47 naučnoistraživačkih projekata koji su preduslov za stvaranje novih mladih naučnih radnika. Zahvaljujući podršci Ministarstva zdravlja, Medicinski fakultet ima tri studijska programa - opšte medicine, stomatologije i zdravstvene nege, tako da se, osim nastave u saradnji sa Zdravstvenim centrom u Kosovskoj Mitrovici i KBC u Gračanici, obavljaju i najsloženije operacije - napominje prvi čovek Prištinskog univerziteta i ističe da upisanih 1.476 studenata ukazuju da ova ustanova ima budućnost.

Ispunjavajući visoke standarde propisane akreditacionim normama uspeli su da postanu referentna institucija obrazovanja i umetnosti koja samu sebe promoviše, čime prestaje da važi davno utemeljeno mišljenje da ovaj univerzitet mora da postoji iz političkih razloga.

UČENjE NA DALjINU
UPRKOS otežanim uslovima rada od kada smo izmeštni iz Prištine, imamo i univerzitetsku biblioteka koju smo opremili zahvaljujući pomoći “Večernjih novosti”, ali posedujemo i informacioni centar i centralnu laboratoriju, dok će od ove godine, zahvaljujući Ministarstvu za KiM, Univerzitet početi takozvano učenje na daljinu - ističe Vitošević.
U Kosovskoj Mitrovici se nalaze Medicinski fakultet, Fakultet tehničkih nauka, Prirodno-matematički, Filozofsko-filološki, Ekonomski, Pravni i Fakultet umetnosti, a u Leposaviću su Fakultet za sport i Učiteljski fakultet.

Izvor: Novosti

Нема коментара:

Severna Kosovska Mitrovica Headline Animator